Warning: preg_match_all(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 119 in /home/customer/www/playlikeapro.nl/public_html/wp-content/plugins/membership/membershipincludes/classes/membershippublic.php on line 848
X

Login

Aanmelden voor bestaande gebruikers
   

Nieuws

Alles wat je moet weten over backspin

Op de tour zie je het regelmatig. Een bal die terugrolt op de green door de hoeveelheid backspin. Veel amateur-golfers willen dit ook. Maar heb jij echt zoveel invloed op je balvlucht? 

Wat is backspin 

Allereerst is het relevant om een duidelijk beeld te scheppen van wat wij verstaan onder backspin. Want, iedere golfbal krijgt backspin op het moment dat deze van het clubblad vertrekt. In deze blog bedoelen we met backspin het landen van de bal op de green en het vervolgens terug laten spinnen richting de vlag. 

Schone groeven

Essentieel voor het genereren van backspin is het goed schoonhouden van het clubblad. Door de groeven van de club, krijgt de bal backspin. Je kunt het clubblad goed schoonhouden door met een tee, water en een handdoek na een slag de groeven snel schoon te maken. Na een ronde is het sowieso goed om je clubs even goed te controleren en schoon te maken. 

De greens 

De hoeveelheid backspin is afhankelijk van de green. Een vochtige green zorgt voor meer backspin dan een droge green. Bij mooi kun je dus automatisch minder backspin verwachten. Hou hier dus rekening mee bij het kiezen van de club. Backspin wordt vooral gegenereerd bij een swing tussen de 100 en 150 meter. De bal maakt meer hoogte en komt vanuit de lucht op de green terecht. De bal heeft extra spin en spint dus terug op de green.

Wil je meer informatie over golf en je golfspel verbeteren? Abonneer dan op Play Like a Pro. Je hebt al een abonnement vanaf €10,00!

Bekijk abonnementen

Type bal 

Er zijn harde en zachtere golfballen. Een zachtere bal krijgt meer backspin dan een hardere bal. Dit komt doordat de zachte bal meer contact maakt met de groeven van de club. Een hardere bal zorgt weer voor meer lengte en een langere uitrol. Vraag jezelf dus af hoe realistisch het is om backspin te verwachten als je met een hardere bal speelt. 

Ligging 

Er zijn ontzettend veel soorten liggingen. De enige ligging waarin je op een constante backspin kunt rekenen is vanaf de fairway. Vanuit de rough zal genoeg spin op de bal krijgen bijna onmogelijk zijn. Dit komt doordat er slecht contact gemaakt wordt met de groeven van het clubblad op het moment dat er vanuit het hoge gras of een andere ligging gespeeld wordt. Een bal vanuit de bunker valt prima te spelen met backspin. Een voorwaarde hiervoor is wel dat de bal niet geplugd ligt. 

Swing 

Een veel gemaakte fout bij het genereren van backspin is het forceren en proberen om onder de bal te komen. Dit zorgt voor ‘gehak’. Hierdoor heb je niet alleen geen backspin, maar heb je ook nog eens een slechte bal geslagen. Let dus op dat je niets gaat veranderen aan de swingtechniek en swingsnelheid! 

Let op! 

Hou altijd je doel in de gaten. Het creëren van extra backspin kan alleen door de condities te verbeteren of te veranderen. Zorg voor schone groeven en hou rekening met de verschillende liggingen. Het terug laten spinnen van de bal is voor professionals mogelijk vanaf een sand wedge tot aan een ijzer 7. Voor amateurs kan er beter worden gefocust op de sand- en pitching wedge. De clubs met minder loft geven automatisch minder backspin mee bij het balcontact, waardoor het lastiger wordt om de bal terug te laten spinnen. 

Wil je meer informatie over golf en je golfspel verbeteren? Abonneer dan op Play Like a Pro. Je hebt al een abonnement vanaf €10,00!

Bekijk abonnementen

Krijg nu onbeperkt toegang tot de golfinstructievideo’s van Play Like a Pro voor slechts €25,-.

Abonneer nu!