X

Login

Aanmelden voor bestaande gebruikers
   

Nieuws

Breng je handicap omlaag, zorg dat je een complete speler wordt


Warning: preg_match_all(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 119 in /home/customer/www/playlikeapro.nl/public_html/wp-content/plugins/membership/membershipincludes/classes/membershippublic.php on line 848

Hoe completer de speler, hoe lager de handicap. Maar wanneer ben je een complete speler? En hoe word je een complete speler? In deze blog helpen we jou bij het verlagen van je handicap. 

Dit is een complete golfspeler

Je bent een complete golfspeler wanneer je alle aspecten van het spel beheerst. Het standaard rijtje ken je. Een gestructureerde en mooie swing, goed kort spel en niet te vergeten het vermogen om een 3-putt te vermijden. Er komt echter nog meer bij kijken dan alleen deze technische delen van de sport. Een complete speler is mentaal namelijk ijzersterk en neemt zijn voorbereiding serieus. 

Het korte spel 

Dustin Johnson (op het moment van schrijven de nummer 1 van de wereld) zei in een interview op Golfdigest het volgende: “Het is in golf niet alleen belangrijk hoever je kunt slaan vanaf de tee. Je wint de toernooien op en rondom de green. Doordat ik aan mijn kortere spel ben gaan werken, ben ik een completere speler geworden.” Oefen op het chippen, pitchen en je bunkerspel. Het zijn niet de leukste slagen, maar de slagen zijn ontzettend belangrijk voor het scoren van punten. Ga trainen met een gestructureerd plan en verschillende oefeningen. Klik hier voor tips om jouw korte spel te verbeteren.

Voorbereiding 

De juiste voorbereiding maakt je een betere speler. Denk hierbij aan het meten van jouw clubafstanden, course management en voorafgaand aan een ronde een goede warming-up.

De meeste spelers weten ‘ongeveer’ hoever ze slaan met welke club. Maar weten ze ook hoever ze met welke club slaan afhankelijk van de wind en type baan? En wat als je een driekwart swing maakt, hoever sla je dan met die club? Het nauwkeurig meten van je afstanden maakt je een completere speler. Heb je een trackman op de golfbaan? Maak er gebruik van! 

Met goed course management kun je dubbele bogeys prima voorkomen. Door van te voren een plan te maken per hole bespaar je gemiddeld 4 slagen op jouw scorekaart. Lees hier meer over course management. 

Een warming-up moet de basis vormen voor een goede ronde. Focus in je warming-up op verschillende slagen en zorg voor het goede gevoel. Jurrian neemt je mee door zijn warming-up.

Wil je meer specifieke informatie, maar dan in videovorm? Play Like a Pro heeft meer dan 100 golfvideo’s op het platform staan. Bekijk onze abonnementen.

Leer een fade en of draw slaan 

Waarschijnlijk heb je in je golfcarrière al onwijs veel fades geslagen, onbewust dan. Om een completere speler te worden is het handig om bewust een fade te kunnen slaan. Het komt regelmatig voor dat er obstakels tussen de bal en de vlag staan. Op het moment dat je een fade of een draw kunt slaan heb je twee opties, over het obstakel heen of om het obstakel heen. De keuze maak je vervolgens op basis van de lengte naar de vlag. Een fade of draw van 80 meter is een stuk lastiger te spelen dan een fade of draw van 160 meter. Bij een korte afstand is hoogte maken waarschijnlijk een betere optie dus. Hoogte kost in de meeste gevallen afstand. Dus heb je nog veel lengte nodig naar de vlag? Kiezen voor de fade of draw. 

Het verschil tussen het slaan van een fade en draw zit in de balvlucht. Een draw heeft een balvlucht van rechts naar links. Een fade van links naar rechts. Op de Europese tour komt het regelmatig voor dat de tourpro’s een fade of draw slaan, terwijl er wel een mogelijkheid is om de bal rechtdoor te spelen. Door het slaan van een fade of draw remt de bal sneller af op de green. Dit heeft te maken met het aanvliegen van de green. 

Voor de abonnee’s van Play Like a Pro: Bekijk hier de uitleg van Jurrian van der Vaart voor het slaan van een fade: 

Bekijk de video

Hou het hoofd koel

Haal de twijfels uit je spel. De meest makkelijke manier om dit te doen is door zelfvertrouwen te kweken. Dit kun je doen op een aantal manieren: 

  • Verlaat nooit de driving range met een slechte bal.
  • Ga putten voor dat je de baan in gaat. 
  • Zorg voor een goede voorbereiding, geen gehaast of vergeten spullen dus.

Routine

Routine in je spel gaat van jou namelijk een constante speler maken. Maak dezelfde stappen in je set-up. Als je altijd hetzelfde doet went het brein hieraan. Een voorbeeld van routine is: 2 oefenslagen maken, naar de vlag kijken, op de juiste manier oplijnen en de bal spelen. De routine kan voor iedere slag anders zijn. Je gaat op de green natuurlijk geen oefenswing maken met de putter. 

De beste situatie rondom routine zit eigenlijk in alles verweven. Doe altijd dezelfde warming-up, in dezelfde volgorde. Rickie Fowler gaat altijd eerst putten om vervolgens naar de range te gaan. Bekijk hier de volledige warming-up routine van Rickie Fowler. 

Baanboekje, horloge, laser 

Als beginnende golfer is het niet essentieel om gebruik te maken van een baanboekje. Je hebt vaak al genoeg aan jezelf. Het bijhouden van je afstanden, die je met welke club slaat is dan genoeg. Om een stap te maken naar een lagere handicap, kun je overwegen een baanboekje bij te houden. Er zijn ook een aantal golfbanen die een baanboekje aanbieden bij de greenfee. Hierin staan alle gegevens die je nodig hebt voor optimaal course management. Denk aan afstanden, lastige plekken op de hole en in sommige gevallen is zelfs de slope van de green aangegeven.

Het aanschaffen van een golfhorloge kan een flinke investering zijn. Afhankelijk welk type je neemt uiteraard. Met een golfhorloge kun je de exacte afstanden meten naar de vlag. Ideaal voor het kiezen van de juiste club. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om de afstanden te meten met een golflaser. 

Zorg goed voor je lichaam

Het goed zorgen voor je lichaam is zowel in als buiten de baan belangrijk. In de baan moet je honger voorkomen. 20% van jouw concentratie is al afgenomen op het moment dat je honger of dorst hebt. Zorg ervoor dat je lichaam goed uitgerust is voor het spelen van de ronde, ook dit stimuleert de communicatie. 

Wil je meer specifieke informatie, maar dan in videovorm? Play Like a Pro heeft meer dan 100 golfvideo’s op het platform staan. Bekijk onze abonnementen.

Krijg nu onbeperkt toegang tot de golfinstructievideo’s van Play Like a Pro voor slechts €25,-.

Abonneer nu!