X

Login

Aanmelden voor bestaande gebruikers
   

Nieuws

Lastige liggingen in het hoge gras/rough


Warning: preg_match_all(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 119 in /home/customer/www/playlikeapro.nl/public_html/wp-content/plugins/membership/membershipincludes/classes/membershippublic.php on line 848

Het US Open op Pebble Beach is in volle gang en iedereen heeft het maar over één ding. De rough. De rough is ontzettend hoog, taai en dik op Pebble Beach. Zelfs de beste golfers van de wereld komen er niet altijd uit, laat staan de amateur. In deze blog geven we je een aantal tips om uit de rough te ontsnappen. 

Disclaimer 

Voordat we beginnen aan de tips moeten we je waarschuwen. Wees realistisch en overweeg alle opties goed. Het spelen uit diepe rough is namelijk ontzettend moeilijk. Kun je de bal terug de fairway op spelen? Accepteer de bogey. Vaak voorkom je dan een uiteindelijke triple bogey. 

Zet het clubblad iets open

Mocht je toch voor de green willen gaan vanuit de rough, dan doe je er in negen van de tien gevallen goed aan om het clubblad een beetje open te zetten. Je clubblad is door het hoge gras geneigd dicht te klappen op het moment van impact. Door het clubblad wat meer open te zetten voorkom je slecht balcontact of dat je bal ongecontroleerd naar links gaat. Het maakt het makkelijker uit de rough te slaan!

Open staan 

Bij het spelen vanuit de rough is het swingtempo belangrijk. Hoe meer je vertraagd door het hoge gras, hoe minder ver je slaat en hoe groter de kans op een bal die je slecht raakt, of zelfs naar links slaat. Mocht je van nature geen super hoog swingtempo hebben, dan kun je ervoor kiezen iets meer open te staan. Plaats je voorste been iets naar achteren en draai je voet een beetje open. Hierdoor kun je je heup makkelijker wegdraaien in de doorzwaai en zal de swingsnelheid toenemen. Het is niet een kwestie van harder slaan, maar op tijd je onderlichaam wegdraaien.

De juiste club 

Doordat je vanuit de rough speelt verlies je automatisch afstand. Maar ook door je clubblad open te zetten en meer open te staan met je voeten. Pak daarom een club extra! Een ijzer 6, in plaats van een 7 bijvoorbeeld. Heb je nog een lange afstand te overbruggen naar de green? Kies dan voor een hybride in plaats van een ijzer 3 of 4. De kop van de hybride is namelijk makkelijker vanuit het hoge gras te spelen.

Langere uitrol 

Je krijgt niet zo veel backspin bij een bal vanuit de rough dan van de fairway. De bal vliegt misschien ook lager dan je gewend bent. Houd dus rekening met een langere doorrol of nog een flinke bounce op de green. Probeer de bal dus op tijd te laten landen, zodat het doorrollen geen problemen oplevert. Lees hier alles over backspin.

De truc

Om jouw ballen effectief uit het hoge gras te spelen moet je trainen. Trainen met verschillende liggingen, verschillende hoogtes van het gras, verschillende clubs en verschillende afstanden. Waarschijnlijk kom je er tijdens het trainen achter dat het ontzettend lastig is om constant te kunnen zijn vanuit de rough. Voer dus altijd een risicoanalyse uit van te voren en kies desnoods voor de fairway in plaats van de green. 

Play Like a Pro heeft drie verschillende video’s ontwikkeld voor het spelen vanuit de rough/hoge gras. Wil je hier meer over weten? Bekijk dan onze abonnementen. 

Bekijk abonnementen 

Krijg nu onbeperkt toegang tot de golfinstructievideo’s van Play Like a Pro voor slechts €25,-.

Abonneer nu!