X

Login

Aanmelden voor bestaande gebruikers
   

Nieuws

Speel matchplay in plaats van strokeplay! 


Warning: preg_match_all(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 119 in /home/customer/www/playlikeapro.nl/public_html/wp-content/plugins/membership/membershipincludes/classes/membershippublic.php on line 848

Heb jij afgelopen weekend gekeken naar de WGC-DELL Match Play? Golf wordt op een hele andere manier gespeeld – en beleefd – door middel van de matchplay-spelvorm. Het is heel iets anders dan het standaard strokeplay dat op de Tour gespeeld wordt.

De belangrijkste verschillen 

  • Bij matchplay speel je tegen één tegenstander per ronde, niet tegen het gehele veld. 
  • Met matchplay speel je niet altijd alle achttien holes. Op het moment dat je bijvoorbeeld 3 up staat (3 holes voor) en er zijn nog twee holes te spelen, dan heb je gewonnen en hoef je de 18 holes niet uit te spelen.
  • Je hoeft de bal niet altijd uit te holen. Je kunt de hole opgeven, of je kan een putt van je tegenstander ‘krijgen’ omdat je bal toch al zo dichtbij ligt dat je je putt eigenlijk niet zal missen. 
  • Je mag na afloop van de hole nog eens een putt oefenen, wanneer je deze mist. 

Strategie

Bij matchplay kan je strategie anders zijn dan bij strokeplay. Vaak nemen spelers meer risico, omdat je toch hole voor hole speelt. In een matchplay-ronde kan je strategie ook verschillen afhankelijk van de stand. Als je een hole voorstaat kun je ervoor kiezen een hole verdedigend te spelen. Maar als je achter staat zul je er toch echt voor moeten kiezen om een keer aan te vallen. Trek dus dat clubje extra uit de tas en val aan!

Ik wil mijn handicap verbeteren met de golfvideo’s van Play Like a Pro 

Putts geven 

Het ultieme mentale spel van matchplay is het geven van putts. Kruip in het hoofd van je tegenstander. Geef je twee keer een putt binnen een meter, dan staat je tegenstander je verrast aan te kijken als hij de derde keer die kleine putt toch moet maken. En bestaat de kans dat iemand hier zenuwachtig van wordt of dat het vertrouwen ineens daalt. 

Bij ieder matchplay-toernooi gebeurt er wel wat. Ook dit weekend ging het weer mis! Tijdens de wedstrijd tussen Kuchar en Garcia had Kuchar de putt nog niet gegeven. Garcia miste de putt door de bal nonchalant richting de hole te tikken. Gevolg? Een verloren hole voor Garcia! Bekijk de situatie via deze link. Je raadt het al. Garcia kwam er mentaal niet meer bovenop. 

Matchplay en spanning 

Wil je oefenen op the mental game? Dan kun je tijdens de oefenrondes prima matchplay spelen met een trainingsmaatje of tegenstander. De spanning bouw je op per hole. Het maakt niet uit als je een hole niet lekker speelt. De volgende hole biedt nieuwe kansen. Zelfs als je 4 holes down bent. Dan gaat het lastig worden, maar is er nog altijd een kans om te winnen. 

Kyra van Leeuwen, oud Ladies European Tour speelster, zei het volgende over matchplay: “Normaal speel je zoveel strokeplay, dat het gewoon leuk is om een keer iets anders te spelen. Je wordt op een andere manier uitgedaagd met matchplay en dat maakt het heel erg leuk.” 

Handicap-verrekening 

De pro’s op de tour hebben hier natuurlijk niet mee te maken, maar jij wel. Hoe verreken je de handicaps voor het spelen van matchplay? Je trekt de handicap van de beste speler bij de handicap van de mindere speler af. Er blijft dan een getal over. Dit is de hoeveelheid slagen die de speler met de hoogste handicap meekrijgt als aantal slagen op de moeilijkste holes. Je mag dan bijvoorbeeld 1 of 2 slagen meer doen over de hole en dan toch een hole kunnen ‘halven’, of gelijk spelen. Zo kan je matchplay, net als strokeplay, tegen iedereen spelen.

Abonneer nu onbeperkt op de golfvideo’s van Play Like a Pro 

Krijg nu onbeperkt toegang tot de golfinstructievideo’s van Play Like a Pro voor slechts €25,-.

Abonneer nu!