X

Login

Aanmelden voor bestaande gebruikers
   

Nieuws

Wat je mentaal kan leren van Jordan Spieth


Warning: preg_match_all(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 119 in /home/customer/www/playlikeapro.nl/public_html/wp-content/plugins/membership/membershipincludes/classes/membershippublic.php on line 848

Waarom Jordan Spieth The Masters niet heeft gewonnen en wat wij ervan kunnen leren…Onze pro en specialist in het mentale spel, Floris Vos, heeft een en ander geanalyseerd en kwam tot deze conclusie.

Heel erg zwaar had Jordan Spieth het met zijn verlies in de Masters. Zo vertelde hij zelf – zichtbaar geëmotioneerd – voor de camara’s van SkySports in een interview na afloop van zijn ronde. En iedereen die het heeft gezien zal het erkennen. Zo wil je een wereldtopper en titelverdediger niet onderuit zien gaan.

Na een sterke eerste negen holes met vier birdies op de laatste vier holes, ging Spieth met vijf slagen voorsprong aan de leiding. Toen draaide alles om. Spieth maakte bogeys op hole 10 en 11 en sloeg zijn bal op de lastig par-3 hole 12 in het water. Een cruciaal moment volgde. Spieth dropte zijn bal bij het water en sloeg zijn bal opnieuw in het water. Een dramatisch moment waardoor hij uiteindelijk zeven slagen over de hole deed en daardoor de grip op een tweede groene jasje en achtereenvolgende overwinning in The Masters aan zich voorbij zag gaan.

Een ruime voorsprong op de manier verspelen zoals hij had gedaan, had volgens Spieth hoofdzakelijk te maken met zijn mentale gesteldheid. Zo vertelde hij zelf in een interview met de Amerikaanse sportzender CBS. Hij was niet in staat geweest zijn aanvallende instelling en aanpak van de eerste negen vast te houden. Bij de start van de tweede negen realiseerde hij zich ineens dat level par op de tweede negen genoeg moest zijn om te kunnen winnen.

De simpele gedachte die Spieth had over wat er nodig was om te winnen had grote gevolgen. Zijn gedachten stuurde hem naar een meer defensieve speelstrategie. Hij maakte vervolgens minder aanvallende speelkeuzes en ging meer ingehouden spelen. Zijn ingehouden denkwijze sterkte in zijn ogen ook dat hij minder goed door de bal draaide, wat hij naar eigen zeggen heel de week al merkte. Het ging in zijn hoofd zitten en na twee achtereenvolgende bogeys op hole 10 en 11 had hij op de cruciale hole 12 niet de discipline om de mindere holes daarvoor achter zich te laten. Iedereen weet wat er toen gebeurde…

Wat er exact in Jordan Spieth omging en wat de oorzaken zijn van wat er gebeurde is ondanks een duidelijk interview natuurlijk moeilijk te zeggen. Wat er precies gebeurde is aan hem om in de komende periode te achterhalen en ervan te leren om hier in de toekomst meer grip op te hebben.

Maar wat kunnen wij er nu al van leren? Wat kunnen wij nu al meenemen als we kijken naar cruciale momenten voor onszelf op de golfbaan?

Als we goed luisteren naar de uitleg van Jordan Spieth was er duidelijk een plotselinge verandering in zijn mentale instelling en aanpak op het moment dat het slechtere spel naar voren kwam. Van een aanvallende instelling en aanpak ging hij naar een defensieve aanpak en instelling. Maar wat als hij gewoon was blijven doen wat hij deed? Hoe was het dan gegaan?

In mijn werkwijze is doen wat werkt een belangrijk gegeven. In mijn begeleiding ben ik continu gefocust op wat werkt. Vanuit de simpele logica dat als we kunnen handelen naar de strategie die we hadden toen er succes was in het verleden, we deze strategie weer kunnen gebruiken om opnieuw succesvol te zijn in de toekomst.

Zodoende heb ik vijf mentale principes ontwikkeld die het mogelijk maken voor elke golfer op elk niveau om persoonlijke spelproblemen te overwinnen en mentale controle te krijgen op de golfbaan. Vijf stappen die persoonlijk inzicht creëren en leren hoe je keer op keer jezelf kunt herpakken om met vertrouwen en overtuiging te golfen.

De principes zijn gebouwd op het feit dat controle komt vanuit jezelf en niet door iets buiten jezelf. Dus geen aangeleerd trucje maar persoonlijk overzicht en inzicht om daadwerkelijk te presteren vanuit wat je al in huis hebt. Geen tijdelijke werking, maar persoonlijke handvatten waar je altijd op kunt bouwen.

Bekijk onze abonnementen 

Krijg nu onbeperkt toegang tot de golfinstructievideo’s van Play Like a Pro voor slechts €25,-.

Abonneer nu!