X

Login

Aanmelden voor bestaande gebruikers
   

Nieuws

Zo sla je een punch in 7 stappen


Warning: preg_match_all(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 119 in /home/customer/www/playlikeapro.nl/public_html/wp-content/plugins/membership/membershipincludes/classes/membershippublic.php on line 848

Een punch, veel van de amateurgolfers beheersen deze slag niet. Play Like a Pro helpt je om jouw punch onder controle te krijgen en zo de concurrentie op afstand te zetten wanneer je te maken hebt met lastige omstandigheden.

Wanneer sla je een punch 

Je slaat een punch wanneer de wind parten speelt, de bal zich in een divot bevindt en als je moeite hebt tijdens een ronde met de full swing. Een punch kan jouw ronde redden bij een totale off-day. Door middel van de punch blijft de bal lager. Hierdoor heeft de wind minder effect en is er minder impact van buitenaf op jouw golfspel. 

De techniek

1. De handen komen voor de bal (links van de bal)

In tegenstelling tot een normale swing breng je de handen een stuk voor de bal. Let hierbij op dat het clubblad wel recht achter de bal blijft staan, in de richting van je doel.

2. De balpositie komt meer naar achteren

De balpositie mag bij het slaan van een punch een stuk naar achteren, meer naar het midden of zelfs naar rechts. Daarmee voorkom je dat je de grond voor de bal raakt. Bij een gewone swing met de ijzers is het al belangrijk om de bal in de neerwaartse beweging te raken, met de punch helemaal! Je komt door de balpositie meer naar rechts minder onder de bal, waardoor de bal lager blijft. 

Wil jij je handicap verlagen en leuke trainingsoefeningen ontdekken? Bekijk dan de abonnementen van Play Like a Pro vanaf €10,00.

Bekijk abonnementen 

3. Pas de swingsnelheid aan voor een punch

De swingsnelheid mag je met 10-20% terugnemen. Ga dus geen volle swing maken, de bal gaat dan klimmen en dat is iets wat je niet wilt als er harde wind staat. Door op 90 of 80% van je kracht  te swingen houd je meer controle over de lage balvlucht.

4. 60 procent van het gewicht naar het linkerbeen

De gewichtsverdeling mag ongeveer 60 – 40 zijn. 60% op links en 40% op rechts. Je draait gedurende de hele punchslag meer om je linker as (linkerbeen). Je zorgt daardoor voor een beter balcontact, een lagere balvlucht en meer controle over de slag.

5. 75% voor 75% achter 

Naast de swingsnelheid moet ook de back swing en de follow through iets aangepast worden. De lengte van de voor- en achterzwaai mag allebei op 75%.
Let erop dat dit vooral om de armen gaat. Kort niet je schouderdraai in!

6. Maak van een 7 een 6

Pak altijd één club meer dan je normaal gesproken zal doen. Een ijzer 7 wordt dus een ijzer 6 en een een ijzer 8 een ijzer 7. Je maakt minder lengte door de punch toe te passen. Door een ijzer meer te pakken voorkom je dat je de bal te kort slaat. Je maakt namelijk geen volle swing en de back swing en follow through zijn slechts 75%. Clubkeuze heeft te maken met course management. Lees hier de blog over course management

Ga eerst aan de slag op de driving range met de techniek. Het raakpunt en de balpositie zullen even wennen zijn. Wil jij meer tips of video’s bekijken over het slaan van een punch? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk onze abonnementen

Krijg nu onbeperkt toegang tot de golfinstructievideo’s van Play Like a Pro voor slechts €25,-.

Abonneer nu!